500 gram kacang tanah (goreng dengan minyak tanpa buang kulit)
15 tangkai cili kering (rendam dalam air panas dulu)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai
1/2 cawan gula perang
Garam, gula putih , air dan serbuk perasa secukupnya
BAHAN-BAHAN LAIN
Timun secukupnya sebagai ulam
Bawang besar sebagai ulam
Ketupat nasi (jika suka)
Lidi satay secukupnya
Cara-cara
Kisar kesemua bahan perap hingga halus.Kemudian perapkan daging dan ayam dalam bekas berasingan dengan menggunakan bahan perap ini selama 2 jam.Kemudian kelimkan pada lidi satay dengan kemas.Bakar hingga masak.
Gaulkan sebati minyak dan susu.Percikkan bahan ini diatas satay semasa membakar.
Kisar bahan-bahan kuah hingga separuh lumat.Masakkan bahan ini atas api kecil hingga pekat.
Sedia dihidang bersama timun,bawang besar dan ketupat nasi.