Bahan-bahan ( 4 orang )
- 2 cawan beras basmati
- 2 biji tomato-potong dadu
- 2 cawan air
- 1/2 cawan susu
- 3 sudu besar sos tomato
- 1 helai daun pandan
- sedikit garam
Bahan tumis
- 2 sudu mentega/ minyak sapi
- 2cm kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 biji buah pelaga
- 2 ulas bawang putih-hiris
- 1/4 bawang besar dihiris
Hiasan
- Bawang goreng
Cara-cara
- Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan
- Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau
- Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam
- Masaklah nasi macam biasa.
- Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng