Klik here

Saturday, April 21, 2012

Sayap Ayam panggang bermadu




BAHAN PERAP

  • 10 sudu besar kunyit
  • 10 sudu besar garam
  • 10 ketul kiub ayam maggi (hancurkan)
  • 10 sudu besar jintan manis
  • 1 botol sos cili thai
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula merah
  • 1 botol sos tiram
  • 1 botol kecil kicap manis
  • 1 sudu besar madu
  • 1 cawan canola oil


  • BAHAN PENCICAH


  • 1 botol sos cili thai
  • 5 sudu besar gula pasir
  • 5 sudu besar gula merah
  • 1 inci halia
  • 4 ulas bawang putih
  • 5 sudu besar cuka
  • 1 cawan air
  • 1 sudu teh garam
  • 50 kepak ayam







  • Cara-cara


    1. Kisarkan kesemua bahan perap hingga lumat.Gaulkan bersama kepak ayam yang telah dibersihkan.Perap sekurang-kurangnya 2 jam.Semasa memerap hendaklah sentiasa membalik-balikkan kepak tersebut.
    2. Sediakan tempat memanggang.Panggang kepak ini hingga masak.
    3. Kisarkan kesemua bahan pencicah hingga lumat.Masak di atas api kecil hingga pekat.Angkat dan hidangkan bersama kepak ayam yang telah siap dipanggang.